Genel

Omega-3 Kimler Almalı Kimler Almamalı

Omega 3

Romatoid artrit (RA) genellikle ağrılıdır, ancak semptomlarını hafifletmenin birçok yolu vardır. Omega-3 yağ asitleri içeren balık yağının RA ile gelen şişliği ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabileceğini duymuş olabilirsiniz . Ama işe yarıyor mu? Ve güvenli mi?

Omega-3 Yağ Asitleri Nelerdir?

Omega-3 yağ asitleri, sağlığımız için çok önemli bir bileşen olan katı ve sıvı yağların karmaşık bir karışımıdır. Hücrelerimizin etrafındaki zarların önemli bir parçasıdırlar ve başta beynimiz olmak üzere birçok dokunun düzgün çalışmasına yardımcı olurlar. Ancak vücudunuz onları verimli bir şekilde üretemez. Bunun yerine, onları yediklerinizden almalısınız.

İyi omega-3 kaynakları arasında balık (somon veya ringa balığı gibi), bitki yağları (kanola yağı gibi) ve ayrıca kabuklu yemişler ve tohumlar (chia tohumları ve cevizler gibi) bulunur. Çeşitli dozlarda omega-3 yağ asitleri içeren takviyeleri kapsül veya sıvı olarak da alabilirsiniz.

RA’da Nasıl Yardımcı Olurlar?

RA’nın neden olduğu zararın çoğu, vücudunuzun bağışıklık sistemi kendi sağlıklı hücrelerine saldırdığında meydana gelen iltihaplanmadan kaynaklanır. Vücudunuzun bağışıklık yanıtı, birçok maddenin kilit rol oynamasıyla karmaşıktır. Omega-3’ler bu karmaşık ağın önemli bir parçasıdır.

İnflamatuvar sitokinlerin azalmasına yardımcı olurlar. Bunlar, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için sinyaller gönderen moleküllerdir. Omega-3’ler ayrıca T hücrelerinin, virüsleri, kanser hücrelerini ve diğer istilacıları öldüren beyaz kan hücrelerinin doğru dengesini korumaya yardımcı olur.

Omega-3’lerin Arkasındaki Kanıt Nedir?

RA için Omega-3 yağ asidi takviyeleri geniş çapta incelenmiştir. Özellikle balık yağının eklem ağrısını ve gece uykusundan sonra uyandığınızda hissedebileceğiniz sertliği azalttığı gösterilmiştir. Diğer çalışmalar, bu takviyelerin RA’lı kişilerin daha düşük dozlarda nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) almasına yardımcı olabileceğini öne sürdü. Bu önemlidir, çünkü NSAID’leri çok uzun süre alırsanız birçok yan etkiye neden olabilir. Ancak balık yağı, RA’nın ilerlemesini yavaşlatmıyor gibi görünüyor. Sadece semptomları hafifletmeye yardımcı olur.

Tabii ki, takviyeler omega-3’lerin tek kaynağı değildir. Bu yağ asitleri açısından zengin diyetler de faydalı olabilir. Yine de bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Balık Yağı Takviyeleri Kullanmalı mıyım?

Uzmanlar, bir besin eksikliğini gidermeye çalışmadığınız sürece genellikle takviyelerin rutin kullanımını önermezler. Genel olarak, daha fazla omega-3 yağ asidi almanın en iyi yolu ne yediğinizdir.

Birkaç çeşit omega-3 vardır. Bunlardan başlıca ikisi eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asittir (DHA). Her ikisi de yalnızca yağlı balıklar ve algler gibi deniz kaynaklarından gelir. Üçüncü bir tip olan alfa-linolenik asit (ALA), bitkisel yağların yanı sıra tohumlar ve kabuklu yemişler gibi bitkilerden gelir. ALA, yine de orijinal haliyle kullanılamaz. Vücudunuz ALA’yı EPA ve DHA’ya dönüştürmek zorundadır, ancak insanlar bunu iyi yapamaz.

Akdeniz diyetinin sağlıklı bir yaklaşım olduğunu duymuş olabilirsiniz. Bu beslenme planı sebzelere, meyvelere, kepekli tahıllara ve deniz ürünlerine odaklanır. Ve bu, omega-3’leri yemeklerinize dahil etmenin harika bir yolu. Bol miktarda omega-3 içeren balıklar arasında sardalya, pisi balığı, somon ve Atlantik uskumru bulunur.

Çok fazla zehirli cıva, poliklorlu bifeniller (PCB’ler) veya diğer çevresel kirleticileri almaktan kaçınmak için, kral uskumru ve kılıç balığı gibi büyük, yırtıcı balıkları çok sık yemeyin. Bunu yaptığınızda, pişirmeden önce balığın derisini, yağını ve iç organlarını çıkarın. Bu cıvaya maruz kalmanızı azaltacaktır.

Vejeteryanlar için iyi bir seçenek alglerin yanı sıra fındık ve tohumlardır.

Bir takviye düşünüyorsanız, önce doktorunuza danışın. Doğru dozu bulmanıza ve omega-3’lerin aldığınız diğer ilaçlarla etkileşime girmeyeceğinden emin olmanıza yardımcı olabilirler.

RA ile tedavinin ana amacı remisyona (düşük hastalık aktivitesi) ulaşmaktır. Bir çalışma, hastalıklarının erken döneminde RA teşhisi konan kişiler için, daha yüksek kan EPA seviyelerinin daha yüksek remisyon oranlarıyla bağlantılı olduğunu ileri sürdü.

Balık Yağını Nasıl Alırım?

Balık yağı takviyeleri genellikle soğutulması gereken kapsüller halinde paketlenir. Ürününün cıva da dahil olmak üzere ağır metaller içermediğini onaylayan tanınmış bir şirket tarafından üretilmiş bir ürün seçin. Etikette listelenen dozun, yağın kendi hacminden ziyade yağdaki EPA ve DHA miktarını dikkate aldığını unutmayın.

18 yaşın altındaki çocuklar için belirlenmiş bir doz yoktur. Yetişkinler doktor onayı olmadan günde 3 gram omega-3’ün üzerine çıkmamalıdır. Tipik bir kapsül 0,18 gram EPA ve 0,12 gram DHA içerir.RA’lı insanlar için araştırmalar, doğru miktarın günde 2,7 gram EPA artı DHA olduğunu gösteriyor. Bu yüksek bir dozdur, bu nedenle önce doktorunuzla konuşun. Bu miktarın bir kısmı yediğiniz yiyeceklerden gelebilir. Örneğin, 100 gr bir çiftlik somonu porsiyonu 1,2 gramdan fazla EPA ve 0,5 gramdan fazla DHA içerir.

Balık yağının eklem ağrısı ve sertliğine karşı maksimum etkinliğe ulaşması 3 ayı bulabilir.

Omega-3’leri Kimler Almamalıdır?

Balık yağı kapsülleri veya başka bir besin takviyesi almadan önce doktorunuzla konuşun. Omega-3 yağ asitleri kanama bozukluğu olan veya kolayca moraran kişilerde sorun yaratabilir. Varfarin, klopidogrel, aspirin veya doğrudan oral antikoagülanlar gibi antikoagülanlar (kan sulandırıcı ilaçlar) kullanıyorsanız özel dikkat gösterin . Omega-3’ler, bu ilaçları kullanan kişilerde kanama riskini artırabilir.

Diyabet veya şizofreniniz varsa dikkatli olun, çünkü bu hastalıklar vücudunuzun omega-3’leri işleme şeklini etkiler.

Omega-3 yağ asidi takviyeleri, açlık kan şekeri seviyenizi artırabileceklerinden diyabet ilaçlarıyla da etkileşime girebilir. İnsülin, metformin , gliburid veya glipizid gibi kan şekerinizi düşürmesi amaçlanan bir ilaç kullanıyorsanız, balık yağı kullanıyorsanız doktorunuzun dozunuzu artırması gerekebilir.

Balık yağı ile etkileşime girebilen diğer ilaçlar arasında kan basıncını tedavi etmek için ilaçlar ve takviyeler ve kilo verme hapı orlistat yer alır. Balık yağı E vitamini seviyenizi azaltabilir.

Ciddi bir deniz ürünleri alerjiniz varsa, balık yağı takviyelerinden kaçının. Deniz ürünlerine alerjisi olan insanlar için güvenli olup olmadığı belli değil.

Yan Etkileri Var mı?

Genel olarak, omega-3 yağ asitleri güvenli kabul edilir. Ancak doğru miktarda almak önemlidir. Başka bir ilaç veya hastalık nedeniyle kanamaya eğilimli olmasanız bile, daha yüksek dozlarda omega-3 kanama riskinizi artırır.
Diğer olası yan etkiler gaz, şişkinlik ve ishal gibi sindirim semptomlarıdır, ancak zamanla salınan kapsüller bu sorunları önlemeye yardımcı olabilir. Balık yağı alırken ağızda “balıksı” bir tat veya ağız kokusu fark edebilirsiniz. Bazı insanlar da döküntü geliştirir.

İlgili Yazılar