Genel

Ramazan Ayı ile Birlikte Oruç Tutarken Sıvı Kısıtlamasının Sağlığa Etkileri

Ramazan Ayı ve Susuzluk

Ramazan ayı ile birlikte artan sinirlilik, uyku yoksunluğu ve halsizliğin yaygın olduğu baş ağrısı.

Ramazan Ayında Sıvı Kısıtlamasının 3 Yan Etkisi

İslami takvimin (Hicrî) 9. ayında (Ramazan) tüm dünyada milyonlarca yetişkin Müslüman gündüz saatlerinde oruç tutar. Hicret bir kamerî takvim olduğu için Ramazan, 33 yıllık bir döngüde mevsimsel yılın farklı zamanlarında gerçekleşir.

Ramazan ayında oruç kısmidir. Çünkü gün doğumundan gün batımına kadar yemek, sıvı, tütün ve kafeinden uzak durmak gerekir.

Birkaç insan kategorisi oruçtan muaftır veya Ramazan orucunu erteler. Bir aylık aralıklı oruç ve sıvı kısıtlamasının sağlık ve esenlik üzerindeki etkisi, birçok ülkede normal sağlıklı bireylerin yanı sıra potansiyel olarak savunmasız çeşitli gruplarda incelenmiştir. Çalışmaların çoğu, önemli metabolik değişiklikler buldu, ancak oruçtan kaynaklanan çok az sağlık sorunu var. İlaç uyumundaki azalma, orucun doğasında var olan olumsuz bir yönüydü. Gözden geçirilen çalışmaların ortak bulguları, artan sinirlilik ve uyku yoksunluğu ve halsizliğin yaygın olduğu baş ağrısı insidanslarıdır.

Küçük bir vücut kilo kaybı, Ramazan’ın sık görülen ancak genel olmayan bir sonucudur. Ramazan orucunun gündüz saatlerinde, Müslümanlar şüphesiz susuz kalıyorlar. Ancak Ramazan ayı boyunca kronik olarak susuz kalıp kalmadıkları açık değil. Henüz sağlık üzerinde hiçbir zararlı etki, Ramazan sırasında üretilebilecek seviyelerdeki negatif su dengesine doğrudan atfedilmemiştir.

Kaynak: Avrupa Klinik Beslenme Dergisi S30–S38 ( 2003 )

İlgili Yazılar