Beslenme Önerileri, Bitkisel Kürler

Brokoli Romatizma Vakalarında Kıkırdak Tahribatını Durdurur

Brokoli, enflamatuar sitokin ve mediatörlerin aşağı çekilmesinde yardımcı olabilecek SULFORAPHANE- kısaca SFN denen antioksidan bir madde içerir.

Sülforafanı duymamış olabilirsiniz, ancak kesinlikle faydalarını seveceksiniz. Brokoli içerisinde yer alan Sülforafan güçlü bir fitokimyasaldır ve araştırmalar vücudunuzu kansere karşı korumaya yardımcı olabileceğini göstermeye başlıyor. Brokoli, Romatizma ilişkisini inceleyelim.

Brokoli, Romatizma

Brokoli, Romatizma İlişkisi

Önce Doğra ve Sonra Çiğne

Sülforafan, glukorafanin bitkilerin savunma tepkisinde rol oynayan bir enzim ailesi olan mirosinaz ile temas ettiğinde aktive olur. Mirosinaz enzimleri ancak bitki zarar gördüğünde salınır ve etkinleştirilir. Bu nedenle turpgillerden sebzeler, mirosinazı serbest bırakmak ve sülforafanı aktive etmek için kesilmeli, doğranmalı veya çiğnenmelidir

Brokoli ayrıca içinde bir flavonoid olan Kaempferol içerir, bu madde hem hayvan hem de test tüpü çalışmalarında güçlü anti inflamatuar kapasite gösterir.

Brokoli, bir minyatür ağaca benzeyen yeşil bir sebzedir. Brassica oleracea olarak bilinen bitki türlerine aittir .

Lahana, Brüksel lahanası, şalgam, alabaş, tere ve karnabahar ile yakından ilgilidir – topluca turpgiller olarak adlandırılırlar.

Önce Doğra, Sonra Çiğne

Üç ana brokoli çeşidi vardır:

  • Calabrese brokoli
  • Filizlenen brokoli
  • Mor karnabahar – ismine rağmen bir tür brokoli

Brokoli Romatizma – SULFORAPHANE  C6H11NOS2

Kükürtlü bir bileşik olan SFN insan kıkırdak hücresi ve fibroblast benzeri sinoviyal hücrelerde iltihap başlatıcı sitokinler (IL17, TNFa vb.) kaynaklı metaloproteinaz enzim ekspresiyonunu inhibe ederek kıkırdak yıkımını bloke eder. Ayrıca kronik hastalıklarla ilgili sinyal yollarını düzenlemektedir.

Brokoli, Romatizma Brokoliyi pişirme süreci, içindeki etken madde olarak SFN’nın emilme oranını düşürmektedir. Çiğ brokolideki SFN kimyasalı %37 – %39 civarındayken, ısıl işlem görmüş sebzede bu oran %2 – %3 seviyesine gerilemektedir. Pişmemiş brokoli tüketimi sonrası Sulforaphan dolaşımda en üst düzeye 90 – 100 dk içerisinde ulaşırken, aynı seviye pişmiş brokoli sebzesinde 6-7 saat içerisinde gerçekleşmektedir.

Tohumdan yeni filizlenmiş brokoli olgunlaşmış sebzeye oranla 100 kata kadar daha fazla Sulforaphane antioksidan kimyasalını barındırabilmektedir. Çiğ sebzeler en yüksek sülforafan seviyelerine sahiptir. Bir çalışma, çiğ brokolinin pişmiş brokoliden on kat daha fazla sülforafana sahip olduğunu buldu.

Brokoli, romatizma ilişkisi ile ilgili olarak, brokolinin içindeki Sulforaphane kimyasalı mevsimsel etkili adaptojen besinlerdendir ve genlerdeki aktiviteyi optimize etmeye yardımcıdır (200 kadar gen SFN’den etkilenmektedir).

Adaptojenler bitkisel ilaçlardır. Vücuttaki stresin etkilerine karşı koymak için çalışırlar. Stres, nörolojik, endokrin ve bağışıklık sistemlerine zarar vermek de dahil olmak üzere vücutta çok gerçek fiziksel değişikliklere neden olur. Adaptojenler, bu zararlı etkilere karşı koymaya yardımcı olan uyarıcı özelliklere sahiptir.

Adaptojenler ilk olarak II. Dünya Savaşı sırasında geliştirilmiş ve incelenmiştir. Bilim adamları, sağlıklı pilotların daha da yüksek seviyelerde çalışmasına yardımcı olacak bir yol arıyordu. Temel olarak, pilotların daha iyi, daha hızlı ve daha uzun süre uçmasına izin verecek bir “süper kahraman” hapı arıyorlardı. Ve bunu adaptojenler şeklinde bulduklarını düşündüler.

TEKNİK BİLGİ

Sülforafan, nitrojene bağlı bir 4- (metilsülfinil) butil grubuna sahip bir izotiyosiyanattır . Bir antineoplastik ajan, bir bitki metaboliti, bir antioksidan ve bir DNA histon deasetilaz inhibitörü olarak rol oynar.

Brokoli Romatizma – 7 Maddede Sulforaphane

1. Vücuttaki NRF2 yolu adı verilen 200’den fazla geni kontrol eden bir yolu açar.

2. Faz 2 karaciğer enzimlerini ve vücutta güçlü bir antioksidan olan Glutatyonu artırarak karaciğer detoksifikasyonunu artırır.

3. Kanserojenleri etkisiz hale getirir. Antikanserojen.

4. Oksidatif stresi düşürerek DNA’yı hasardan korur.

5. İnflamasyonu azaltır.

6. Kadınlık hormonlarını arttırır.

7. Yaşlanma sürecini yavaşlatır!

Şehir Efsanesi: Tiroid Hastalığınız Varsa Turpgillerden Sebze Yiyemezsiniz.

Brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası ve lahana gibi turpgiller tiroidinizin iyot üretme biçimini etkilediği düşünülmektedir. İyot, tiroid bezinde hormon üretiminde rol oynar.

Turpgiller ve Tiroid

Gerçek şu ki, bu sebzeleri yiyebilirsin ve yemelisin. Turpgillerden sebzeler sağlıklı ve dengeli beslenmenin bir parçasıdır ve tiroid rahatsızlığı olan hastaları bunları ölçülü olarak yemeye devam etmeleri için teşvik edilir. İyot ve dolayısıyla tiroiddeki hormon üretimine GERÇEKTEN müdahale edebilmeleri ve engellemleri için bu sebzelerden aşırı AŞIRI ve gerçekçi olmayan bir miktar tüketmeniz gerekir. Sülforafan, çoğunlukla yeşil sebzelerde bulunan güçlü bir fitokimyasaldır. Sağlıklı bir diyetin parçası olarak neden sülforafan alımınızı artırmanız gerektiğini öğrenmek bilinçili bir tüketici olmanın ön şartıdır.

Brokoli Romatizma – Bitki Formunda Sülforafan Yiyin

Bu besine ulaşmanın en iyi yolu, onu diğer çeşitli sebzeler, meyveler ve tam tahıllarla birlikte bitki biçiminde yemektir.

Kaynaklar

  • Arthritis & Rheumatism Dergisi, Ağustos 2013, Sulforaphane Represses Matrix‐Degrading Proteases and Protects Cartilage From Destruction In Vitro and In Vivo
  • www.healthline.com/nutrition/benefits-of-broccoli#section8
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991026/

İlgili Yazılar