Daha önceki videolarımızda Migren Tedavisi ile histamin salgısının su miktarının düşüşü ile birlikte vücuttaki nemin kaybolmasından bahsetmiştik.
Bu yazımızda histamin salgısı nın migren probleminin ortaya çıkmasındaki nedenlerin üzerinde duracağız.
pH Dengesi ve Migren Tedavisi
Histamin salgısının altyapısında yatan neden ve vücuttaki pH dengesinden bahsedelim. Vücudumuzda asit-baz dengesini kurgulayan ve bunu dengede tutan en önemli merkezlerden birisi böbreklerimizdir.
Böbreklerimiz iki önemli desteğinden mahrum bırakılırsa…
Vücudumuzdaki su miktarının düşmesi durumunun ortaya çıkması birinci, İkincisi ise böreklerimiz enerji dolaşımını ayaklarımızın altından almaktadır. Eğer ayak altından bir soğukla tanışırsak, erken zamanlarımızda soğuğu vücudumuza alarak yoğun bir şekilde soğuk etkenine maruz kalırsak işte o zaman böbreklerimizin fonksiyonel noktada asit-baz dengesini, pH dengesini sağlamakta zorluk çekecektir. Bunun sonucunda vücudumuzdaki pH dengesinin gerek dokularda, gerekse de hücrelerde asite doğru kaymasını, histamin salgısının yani dolaylı olarak enflamasyonun (iltihaplanma) artışı ile birlikte enflamatuvar sürecin yönetimi için gerekli olan histamin salgısının çıkması kaçınılmaz olacaktır.
Kanın ve Suyun Merkeze Çekilmesi
Histamin salgısı, daha önceki videolarda ve yazılarda da paylaştığımız gibi öncelikle beyin ve kalp gibi merkezi dokuları etkileyecektir.
Beynin ve kalbin korunabilmesi için periferik bölgedeki kanın ve suyun merkeze çekilmesi sonucu ortaya çıkacaktır.
Böbreklerimizdeki fonksiyonların dengesiz hale gelmesi ile birlikte, histamin salgısı artar. Beyin bölgesindeki damarların genişlemesi ve dolayısıyla migren ağrılarının tetiklenmesi durumu gerçekleşir.
Migren Nedir?
Beyinde yer alan kan damarlarında ve sinirlerde gerçekleşen değişmeler sonrası ortaya çıkan baş ağrısı şekline migren denir. Migren bulunan kişilerde ataklara fazlasıyla duyarlı sinir sistemi yer alır ve bu ağrı atakları, dış çevrede yer alan bazı faktörlerle tetiklenebilir.
Histamin nedir?
Histamin, insan vücudunda sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve merkezi sinir sisteminin çalışmasında önemli bir kimyasaldır. Nöronlar arasında veya bir nöron ile başka tür bir hücre arasında iletişimi sağlayan bu kimyasallar (nörotransmiter) vücutta gerçekleşen önemli tüm olayları beyne taşır. Ayrıca, mide asidinin salgılanmasını uyaran histamin salgısı, midede gerçekleşen sindirme olayına da katkıda bulunur.
Asit Baz Dengesi Nedir?
Asit-baz dengesi, vücut sıvılarında yer alan H+ (hidrojen iyonu) dengesini ifade eder. Sağlıklı düşünülen bir kişinin kanında 36-40 nmol/L hidrojen iyonu yer alır. İnsan vücudundaki yüksek hidrojen iyon konsantrasyonuna asidoz denilmekle birlikte, düşük hidrojen iyon konsantrasyonuna alkaloz denilmektedir.
pH Dengesi Nedir?
pH dengesi, insan vücudundaki sıvıların asit-alkalik oranını gösteren değerdir. 1 -14 arasında bir sayıyla tanımlanan pH değeri, 1 sayısına yaklaştıkça asit değeri artar. 14’e yaklaştıkça asidik özelliği kaybolur ve alkalik değeri artar.
pH değeri tam orta nokta olarak 7 sayısını göstermesi halinde, pH değerinin nötr olduğu anlaşılır.
Enflamasyon Nedir?
İltihaplanma olarak da bilinen Enflamasyon, ayrıca yangı ve inflamasyon olarak da bilinir. Canlı bir dokunun, canlı veya cansız yabancı bir cismin verdiği hasarına hücresel, sıvısal ve damarsal olarak verdiği bir yanıttır.
“Migren Tedavisi ve Bilinçaltı İlişkisi” videomuzu izleyebilirsiniz.