Genel

Bağışıklık Sistemi Sonbaharda Güçlendirmek

Bağışıklık Sistemi Sonbaharda Güçlendirmek

Sonbaharın ortalarına geldiğimiz şu günlerde havalar serinlemeye başladı. Bununla birlikte bağışıklık sistemi sonbaharda nasıl güçlendirilebilir diye sorular sorulabilmektedir. Mevsim geçişleri ile birlikte bu dönemlerde yaşanan ani hava değişimleri, vücudumuzun fiziksel ve psikolojik olarak etkilenmesine neden olabilmektedir. Sıcaklıklarda yaşanan bu ani düşüşler, vücudunuzun savunmasını hazırlıksız yakalayarak hastalıklara sebep oluyor. Otoimmün bir hastalığa (romatoid artrit, ankilozan spondilit vb.) sahipseniz ağrılarınızda ve tutulumlarınızda artışlar söz konusu olabiliyor.

Bağışıklık sistemi ve Sonbahar

Bağışıklık sistemi ve Sonbahar

Hastalıklara Karşı Direnç

Hastalıklara karşı dirençli olabilmek ve korunabilmek için vücudumuzu mevsim şartlarına göre hazırlamak gerekmektedir. Harici olarak soğuk algınlığı, nezle, grip ve benzeri solunum yolunu etkileyen hastalıklarının sonbahar aylarında sıkça görülmesi nedeniyle bağışıklık sistemi güçlü tutmak son derece önemli. Özellikle otoimmün hastalıklara sahip kişilerin, çocukların, yaşlıların, hamilelerin ve kronik hastaların bağışıklıklarının zayıf olması, mevsimlerin değişimlerinde olası hastalıklara karşı tedbirli olmalarını sağlayacaktır.

Yazımızın devamında aşağıdaki tavsiyelere uymanız size ve bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen herkese fayda sağlayacaktır.

Kaliteli Uykuya İhtiyacınız Var

Bağışıklığınızı dengede tutabilmeniz için daima uyku düzeninize dikkat etmeniz ve uyku düzeniniz ile birlikte yemek yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekmektedir.

Yeterli ve düzenli uyku sonrasında fiziksel ve ruhsal olarak sağlığınız korumaya yardımcı olursunuz.

Kaliteli Uyku Bağışıklığı Güçlendirir

Araştırmalara göre yetişkin biri için tavsiye edilen uyku süresi 7-8 saat arasındadır. Uyku kaliteniz için bir diğer önemli konu da yatma ve kalkma saatlerinizin istikrarlı olmasıdır. Ayrıca iyi bir uyku için yastığınızın, yatağınızın ve yorganınızın seçimini doğru yapmak da önemlidir. Yatak odanızda ışık ve ses kaynaklarına müsaade etmeyerek uyku kalitenizi artırmanız mümkündür.

Sağlıklı Beslenmek En Önemli Gereklilik

Güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenmeniz çok önemlidir. Bunun için kalsiyum, selenyum, protein ve çinko bakımından zengin olan besinleri yeterli miktarda tüketmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte C vitamini iyi bir antioksidan kaynağıdır. C vitamini içeren meyve ve sebzeleri öğünlerinize dahil etmeniz vücudunuzun bu vitamin ve minerallere erişmesini sağlayacaktır. Fiziksel olarak yorgunlukların önüne geçebilmek adına Omega 3 ve D vitamini takviyelerini ihtiyacınız olabilir. Bu durumda doktorunuzun önereceği oranda kullanmanız uygun olmaktadır.

Bağırsak emilimi de önemlidir. Bağırsak florasının sağlıklı kalabilmesi amacıyla probiyotik içeren besinleri sıklıkla tüketmeniz uygun olacaktır.

Fiziksel Aktivite Sizi Dinç Tutabilmektedir

Sonbahar ile birlikte havaların soğuması rehavete neden olabilmektedir. Bunu aşabilmek için fiziksel aktiviteyi artırmak faydalı olabilir. Egzersiz hareketleri yapmak, dans etmek, yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek gibi sportif faaliyetler içerisinde bulunmak vücudunuzu harekete geçirmenize yardımcı olabilir. En azından her gün otuz dakikalık yürüyüşler yapmanız da uygun olacaktır. Fiziksel aktiviteler sizleri hem bedenen hem de ruhen zinde tutacaktır.

Yeteri Kadar Su İçmeye Dikkat Edin

Yeteri Kadar Su İçmek Bağışıklık Sisteminizi Korur

Vücudunuzda bulunan toksinlerin atılması işlemini hızlandırmak için su tüketmeniz oldukça önemlidir. Ayrıca düzenli ve yeteri kadar su içmeniz metabolizmanızın düzenli çalışmasına da yardımcı olacaktır. Bunun için ortalama bir yetişkinin günde en az 10 ile 12 bardak arasında su tüketmesi uygun olacaktır. Mevsim geçişlerinde su tüketimine özellikle dikkat edilmelidir.

Hava Sıcaklıklarına Dikkat Edin

Mevsim geçişlerinde bulunduğunuz ortamın ısısı ile dışarıdaki ısı arasında önemli farklar yaşanabilmektedir. Bu ani hava sıcaklığı değişimlerine dikkat etmeniz ve uygun kıyafet seçimlerinde bulunmanız uygun olacaktır. Terledikten sonra terinizin kıyafetlerinizi ıslatacağını düşünerek üzerinizde kurumasına müsaade etmemelisiniz. Ayrıca fiziksel aktiviteler sonrasında oluşan terlemelere de dikkat etmeniz faydalı olacaktır.

Kapalı Alanları Havalandırmalısınız

Sıcaklık farkları nedeniyle nem oranlarında farklılıklar oluşacaktır. Bu farklılıklar nedeniyle kapalı ve havalandırılmamış ortamlarda havada dolaşan partiküllere sebep olacaktır. Bu partiküllerin çoğalması ile birlikte solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskiniz artacaktır. Buna sebebiyet vermemek için bulunduğunuz ortamları sıklıkla havalandırmanız ve temiz tutmanız faydalı olacaktır.

Sigara ve Alkol Bağışıklığı Zayıflatır

Hastalıklarda en önemli etkenlerden biri alkol ve sigara kullanımıdır. Özellikle alkolün karaciğer üzerindeki olumsuz etkisi bağışıklık sistemi önemli rol oynayan karaciğerinizi etkilemektedir.

Sigara ve alkol kullanımından uzak durmanız sağlığınız açısından faydalı olacağı gibi bağışıklık sistemi daha güçlü olmasını sağlayacaktır.

Ruh Halinizi Dengeleyin

Mevsim geçişleri ile birlikte birçok kişide depresif bir ruh hali söz konusu olabilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek amacıyla doktorunuzun tavsiyesi ile takviye edici gıdalar alabilirsiniz. Özellikle B12 vitamini kullanılabilmektedir.

Ayrıca, sosyal hayatınızı artırıcı etkinlik ve organizasyonlarlarla birlikte hobilerinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz. Dinlendirici aktivitelerde de bulunmanız sizlere fayda sağlayacaktır. Orman banyosu yapmayı unutmayın!

İlgili Yazılar