Genel

Arta Kalan Yemekler Ne Kadar Süre ile Saklanır?

Arta kalan yemekler hem bütçeniz hem de zamanınız için bir nimet olabilir. Ayrıca gıda israfını azaltmanın harika bir yoludur arta kalan yemeklerin tüketimi. Tutumlu olmak akıllıca olsa da buzdolabında çok uzun süre kalmış yemek artıkları sağlığınız için tehlike oluşturabilir. Bu yiyeceklerin ne kadar süre güvenle saklanabileceğini merak edebilirsiniz.

Bu makale, bir yiyeceğin bozulup bozulmadığını nasıl anlayacağınız da dahil olmak üzere, artıkları yemenin ne kadar güvenli olduğunu incelemektedir.

Artan kalan yemekler, türleri ve bayat gıdalar

Yiyeceklerin ne kadar süre güvende kalacağı, güvenli hazırlık, uygun depolama ve yiyecek türü gibi birkaç faktöre bağlıdır. Artan yemeklerin sotelenmiş sebzeler veya balık köftesi olup olmadığı, buzdolabında ne kadar süre güvenle saklanabileceklerini etkiler. Bunun nedeni, bazı yiyeceklerin sizi hasta edebilecek bakteri veya toksinler gibi patojenleri barındırmaya daha yatkın olmasıdır.

Bununla birlikte, artıklar genellikle yiyecek gruplarını karıştırır. Bu gibi durumlarda, iyi bir kural, yemeğin içindeki hangi malzemenin önce bozulduğunu ortadan kaldırmaktır.  Emin değilseniz, kalanları 3 gün içinde atmak en güvenlisidir.

Düşük riskli gıdalar

Meyve ve sebzeler

Tüm çiğ meyve ve sebzeler tüketilmeden önce temiz suda iyice yıkanmalıdır ve bunları ne kadar erken yerseniz o kadar iyi olur.

İyice yıkanmış ve kesilmiş taze meyveler, tazeliğini kaybetmeye başlamadan önce genellikle yaklaşık 3-5 gün saklanır.

Pişirildiğinde, hava geçirmez bir kapta saklanan arta kalan sebzeler genellikle buzdolabında 3-7 güne kadar saklanır. Fasulye veya diğer baklagiller gibi pişmiş konserve sebzeler, uygun depolama ile genellikle 7-10 gün dayanır.

Domates, salatalık ve çilek gibi su içeriği yüksek olan meyve ve sebzeler, lahana, patates ve muz gibi su içeriği düşük olanlardan daha hızlı tazeliğini kaybeder.

Bu, yiyeceği yemeden önce ne kadar süre saklamak isteyebileceğinize bağlı olarak saati hızlandırabilir veya yavaşlatabilir.

Ekmek

Diğer bir düşük riskli ürün ise ekmektir.

Ev yapımı ekmek, oda sıcaklığında yaklaşık 3 gün dayanabilirken, mağazadan satın alınan ekmek, küf görmediğiniz sürece yaklaşık 5-7 gün boyunca yemek için güvenli olacaktır. Küflü ekmek asla yenilmemelidir.

Ekmekleri buzdolabında saklamak raf ömürlerini yaklaşık 3-5 gün uzatmaya yardımcı olur, ancak orada oturdukça kalitelerini kaybederler.

Orta riskli gıdalar

Pişmiş makarna, arpa ve kinoa gibi tahıllar, uygun şekilde saklandığında 3 güne kadar saklanabilir.

Bunları pişirdikten sonra dondurursanız, tazeliklerini kaybetmeden önce genellikle 3 ay sürer.

Tatlılar ve tatlılar genellikle buzdolabında yaklaşık 3-4 gün dayanır.

Daha yüksek riskli gıdalar

Gıda zehirlenmesi riski daha yüksek olan gıdalar, belirli mikropların büyümesine izin veren iki özellik olan protein ve nem içeriği daha yüksek olanlardır.

Pişmiş pirinç

Yukarıda açıklanan bu kuralın bir istisnası, Bacillus cereus sporlarını taşıyabilen pirinçtir. Bu bakteri, gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek toksinler üretir.

Pirinci pişirdikten sonra 1 saat içinde saklayın ve soğutun ve 3 gün içinde tüketin.

Et ve kümes hayvanları

Güvenli bir sıcaklığa kadar pişirilmiş kıyma ve kümes hayvanları, 5°C veya altında saklandıkları sürece buzdolabında yaklaşık 1-2 gün sürebilir.

Biftek, fileto, pirzola ve rosto gibi diğer et ve kümes hayvanları buzdolabında 3-4 gün dayanır. Bunları pişirmeden önce çözerseniz, buzdolabında yaptığınızdan emin olun – asla tezgahta yapmayın. Çözüldükten sonra 2 gün içinde pişirin.

Açılan şarküteri eti açıldıktan sonra 3-5 gün içinde tüketilmelidir. Aynı şekilde yumurta, ton balığı veya tavuk salatası gibi soğuk şarküteri salataları da 3-5 gün içerisinde tüketilmelidir.

Yumurtalar, çorbalar ve güveçler

Yumurtalar, Salmonella bakterisini bulaştırabilecekleri için daha yüksek riskli bir besindir. Kabuklu katı yumurta pişirildikten ve soğutulduktan sonra 7 gün içinde tüketilmelidir.

Kabuklu deniz ürünleri ve balıklar hassastır, çünkü bunlar sizi hasta edebilecek birçok patojen veya histamin gibi toksinleri barındırabilir. Deniz ürünleri içeren artıkları 3 gün içinde tüketin.

Etli veya balıklı veya etsiz çorbalar ve güveçler genellikle buzdolabında 3-4 gün dayanır.

Restoran ve ev yapımı yemekler

Restoranlardan arta kalanlarla uğraşırken, malzemelerin kullanılmadan önce ne kadar taze olduğunu bilemeyeceğinizi göz önünde bulundurmalısınız.

Bu artıkları ev yapımı eşdeğerlerini tüketebileceğinizden daha erken yemelisiniz.

Ancak, arta kalan yemek çiğ balık veya sebze gibi ham maddeler içeriyorsa, 24 saat içinde tüketin.

ÖZET

Bazı artıkları saklamak diğerlerinden daha risklidir ve buzdolabında o kadar uzun süre kalmaz. Şüphe duyduğunuzda, kalanları 3 gün içinde atın. Çiğ balık veya sebzeli restoran artıkları 24 saat içinde tüketilmelidir.

Yiyeceklerin bozulup bozulmadığını nasıl anlarız

Yiyeceklerinizi bozulma belirtilerine karşı gözlemleyerek ve koklayarak kontrol etmelisiniz.

İlk olarak, beyaz, yeşil, turuncu-kırmızı, pembe veya siyah tüy gibi çeşitli renklerde olabilen doku veya küf görünümündeki değişiklikleri arayın. Bu, yiyeceğin bozulduğunu ve atılması gerektiğini gösterir.

Küf görürseniz, koklamayın, aksi takdirde solunum sorunlarına neden olabilir.

Şarküteri gibi yapışkan bir film oluşturan yiyecekler de atılmalıdır.

Artıklarınız kötü kokuyorsa, artık yemek için iyi değillerdir. Aynı şekilde, yiyeceklerin rengi bozulursa, yemek artık güvenli veya zevkli olmayabilir.

Bununla birlikte, artıklarınızdan bir ısırık alırsanız ve lezzetin bir şekilde bozulduğunu fark ederseniz – hemen atın ve mümkünse yutmadığınız her şeyi tükürün.

Yiyecekleri bakarak veya koklayarak anlamadan önce bozulabileceğini de unutmayın –

ÖZET

İlk olarak, artıklarınıza bakın ve doku veya görünümdeki değişiklikleri not edin. Küf görürseniz, yemeği koklamayın – atın. Acı kokan veya tuhaf tadı olan yiyecekler çöpe atılmalıdır.

Uygun depolama için ipuçları

Bakteriler 4°C  60°C arasında gelişir. Bu sıcaklık aralığı “tehlikeli bölge” olarak bilinir.

Yiyecekleri tehlike bölgesinden uzak tutmak için, kalanları 2 saat içinde soğutun veya dondurun. Dışarıdaysanız ve sıcaklık 32°C’nin üzerindeyse, 1 saat içinde soğutmanız veya dondurmanız gerekir.

Sıcak yiyecekleri hava geçirmez, daha küçük, daha sığ kaplarda saklamak daha iyidir. Bu, yiyeceklerin daha hızlı ve daha eşit bir şekilde soğumasını sağlayacaktır.

Soğutma çoğu bakterinin büyümesini yavaşlatırken, Listeria monocytogenes gibi bazı mikropların soğutulmuş sıcaklıklarda da gelişebileceğini akılda tutmak önemlidir.

Bu nedenle, buzdolabınızda belirli bir öğeyi ne kadar süreyle sakladığınızı akılda tutmak önemlidir. Yemeğinizi, sakladığınızda ilk hazırladığınız tarih ve saatin yanı sıra atılması gereken tarihle birlikte etiketlemek yararlı olabilir.

Bir başka yararlı ipucu, buzdolabınızdaki eşyaları saklama sıranızı dikkate almaktır.

Tüketmeye hazır yiyecekleri ve çiğ yiyecekleri üst rafta saklayın. Bu arada pişmemiş etleri buzdolabının dibine doğru saklayın. Bu, pişmemiş et veya kümes hayvanlarının artıklarınızı çapraz kontamine edebilecek meyve sularının damlamasını önleyecektir.

Yiyecekleri tehlike bölgesinden çıkarmak için en az 74 °C sıcaklığa kadar yeniden ısıtın. Soslar kaynama noktasına gelene kadar tekrar ısıtılmalıdır.

ÖZET

Artıkları uygun şekilde saklamak raf ömrünü uzatabilir ve hastalanmanızı önleyebilir. İyi uygulamalar arasında yiyecekleri hemen soğutmak, etiketlemek ve yemeye hazır olduğunuzda yiyecekleri en az 74 °C ısıtmak yer alır.

Bozulmuş yemek yemenin riskleri

Gıda kaynaklı hastalıkların iki ana nedeni, yiyecekleri güvenli bir iç sıcaklığa uygun şekilde pişirmemek ve yiyecekleri güvenli olmayan sıcaklıklarda dışarıda bırakmaktır.

Yaygın gıdalarda birçok patojen türü bulunabilir ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere gıda zehirlenmesine neden olabilir:

  • Listeria monocytogenes : şarküteri etler, az pişmiş yumurtalar, kötü yıkanmış meyve ve sebzeler, füme deniz ürünleri
  • Ciguatoxin: Orfoz ve kırlangıç ​​balığı gibi tropikal ve subtropikal balıklar
  • Bacillus cereus : pirinç, fasulye, patates, makarnalar, etler, sebzeler ve balıklar
  • Staphylococcus aureus : şarküteri etler, soğuk salatalar, pasta dolguları, pudingler, sandviçler
  • Salmonella : yumurtalar, meyveler, sebzeler, fındık ezmesi, et ve kümes hayvanları
  • Escherichia coli : az pişmiş etler, kötü yıkanmış meyve ve sebzeler (özellikle yapraklı yeşillikler), pastörize edilmemiş süt ürünleri

Bununla birlikte, sporları havada serbestçe yüzdüğü ve yiyeceklerin üzerine düştüğü için artıklar özellikle bu patojenler açısından risk altındadır. Bu, bulantı, kusma, ishal veya bu semptomların bir kombinasyonuna neden olabilen mikotoksinler üretebilen küf gelişimine izin verir.

Daha yüksek risk altında olanlar

Hamile olan kişiler, yiyecekleri uygun şekilde pişirmek, saklamak ve yeniden ısıtmak konusunda özellikle dikkatli olmalıdır. Özellikle Listeria kaynaklı gıda zehirlenmelerine karşı özellikle savunmasızdırlar. Listeria plasentayı geçebilir ve gelişmekte olan bir bebeğe zarar verebilir.

65 yaş üstü veya bağışıklığı baskılanmış kişiler de yiyecekleri güvenli bir şekilde hazırlama ve saklama konusunda çok dikkatli olmalıdır. Bu, aşağıdaki koşullarla yaşayanları içerir:

  • HIV
  • AIDS
  • multipl skleroz
  • Crohn hastalığı
  • kanser

İnflamatuar Besinler ve Sağlıklı Yaşam yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.