Bitkisel Kürler, İltihaplı Romatizma

Quercetin Şampiyonu – Çayımıza Ne Sıkalım?

Soğan bir antioksidan deposudur. Ayrıca quercetin şampiyonudur.

Soğanı beğenmezseniz başka seçenekler de var.

Zencefil, tuz ya da portakal da koyabilirsiniz!

Çay mutluluğumuzda da üzüntümüzde de yediden yetmişe bizlerin en kadim dostlarından biridir. Sabah kahvaltıları, beş çayı ve misafir oturmalarının vazgeçilmezidir o demli çaylar. Hele o çaylar Mina Urgan’ın deyişiyle Şehzadebaşı’nda Yavrunun Çayhanesinden olursa…

Her şeyin bir adabı olduğu gibi çayı demleyip içmenin de bir usulü yolu yordamı vardır. Japon kültüründe saatlerce süren geleneksel çay hazırlama seremonisi meşhurdur. Dem demişken dem kelimesi Arapçada kan anlamına geliyor.

Quercetin Şampiyonu Soğan

Quercetin Şampiyonu Soğan

Çaya Ne Sıkalım?

Kadim bir sorudur.

İsteyen tabii ki istediğini katar. Ne de olsa zevkler ve tarzlar pek tartışılmaz. Çaya çoğunlukla şeker ve süt atılsa da hiçbir şey atmayanların sayısı yabana atılır gibi değil. Bir zamanlar çaya soğan eklendiğini duymuşsunuzdur.

Sekizinci yüzyıldan kalma çay hakkındaki ilk metinler, çayın lezzetsiz olduğunu bu yüzden soğan, zencefil, tuz ya da portakal gibi ekstra tatlandırıcılarla hazırlandığını, gösteriyor. Çaya neden soğan katarlardı derseniz, en önemli neden nezle ve gribe yakalanmamaktır. Doğal antibiyotik olan soğanın çayın etken maddelerinden biri olan Quercetin kimyasalını yoğunlaştırdığı ve çayın acısını alıp onu lezzetlendirdiği gelen diğer bilgiler arasındadır… Soğan bir quercetin şampiyonudur.

Diğer sebze ve meyvelerle karşılaştırıldığında soğan, kilogram başına yaklaşık 300 miligram ile en yüksek quercetin seviyesine sahiptir.

Yüzlerce yıl önce ortalıkta daha quercetin diye bir şey yokken insanların soğanı bulup çıkarmaları ve onu çaydaki quercetinle evlendirmeleri çok enteresandır.

Sıklıkla quercetin içeren gıdalar arasında soğan, elma, üzüm, çilek, brokoli, narenciye, kiraz, yeşil çay, kahve bulunur.

Quercetin Nedir?

Quercetin, meyve ve sebzelerde bulunan doğal bir pigmenttir.

Diyetteki en bol antioksidanlardan biridir ve vücudunuzun kronik hastalıklara bağlı serbest radikal hasarı ile mücadelesinde önemli bir rol oynar. Ek olarak, antioksidan özellikleri şunları azaltmaya yardımcı olabilir:

  • iltihap
  • alerji belirtileri
  • tansiyon

Antioksidanlar, serbest radikallere bağlanabilen ve nötralize edebilen bileşiklerdir. Serbest radikaller, seviyeleri çok yükseldiğinde hücresel hasara neden olabilecek kararsız moleküllerdir.

Çalışmalar, quercetin’in iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Test tüpü çalışmalarında, quercetin, tümör nekroz faktörü alfa (TNFa) ve interlökin-6 (IL-6) molekülleri dahil olmak üzere insan hücrelerindeki iltihap belirteçlerini azaltabilir. İltihaplı romatizması olan 50 kadında yapılan 8 haftalık bir çalışma, 500 mg kuersetin alan katılımcıların sabah erken sertliği, sabah ağrısı ve aktivite sonrası ağrıları önemli ölçüde azalttığını gözlemledi (Güvenilir Kaynak).

Çay Yolu

Çaycılar Japonya’da kültürün çok önemli bir parçasıdır. Bu çaycılar Zen ve Budizm öğretilerinden ilham alır ve toplumu şekillendirirler. Japonca Chadou, İngilizce Teaizm olarak anılan Çay Tarikatı ya da çay yolu felsefesi sanki bir ibadet biçimidir. Çay törenleri kusurun ibadetini sembolize ederken çay müritleri güzelliğin sevgisi ve gündelik varoluşun tatsız gerçekleri arasında gider gelirlermiş. Çaycılar ve tiryakiler aslında hayat dediğimiz bu imkânsız dansta mümkün olan bir şeyi başarmayı öğrenirmişiz. Daha da önemlisi Çay Tarikatının Japonlara ve onların yolundan gidenlere öğrettiği en önemli felsefe tahmin edeceğiniz gibi sadeliktir.

Okakura Kazuzo, 1906 yılında Çayname (The Book of Tea) adlı eserinde buna benzer onlarca şeyden dem vuruyor. Okakura Kakuzo Çay kitabında çaycılığın rolünü ve felsefesini Japon yaşamının estetik ve kültürel yönleriyle ilişkilendiriyor.

Çay tarikatı der ki;

  • çaya ne katarsanız katın, soğan, sarımsak, nane limon, tuz zencefil yahut portakal, illa bir şey katacaksanız katın gitsin, ama işin kışırına, kabuğuna da takılıp kalmayın yani çay tarikatının felsefesini asla unutmayın. O da şu:
    Çay bile kusursuz değildir.
  • Çayı yudumlarken her yudumda kusurunuzun farkına varın.
  • Çay gibi sade ve çekici olun.
  • Herkes size bayılsın. Yanınıza gelen insanlar çınar altında nefis bir çay içmiş gibi rahatlayıp nefeslensinler.
  • Günlük hayatın koşuşturmacası içinde bir bardak çay gibi insanlarda hoş bir tat bırakıverin …

Çaya soğan sıkıldığını duyan bir hastamızdan mesaj geldi.

ŞİMDİ YANDIK İŞTE. DADAŞLARIN GÖZÜ YAŞLI!

“Bitkisel Kürler” öneri köşemizi incelemeyi unutmayın!

KAYNAK

İlgili Yazılar