İnsan Hücresinin Yapamadığı Vitamin: C
İnsan, gulono-1,4-lakton oksidaz enzimi olmadığından C vitamini yapamaz. Bu nedenle, insanlar tamamen diyetten alınan C vitaminine bağımlıdırlar. İnsan vücudunun yaklaşık 1,5 g C vitamini içerdiği ve bunun da yaklaşık kilogram başına 20 mg’a karşılık geldiği öne sürülmüştür. Günlük 40 ila 120 mg C vitamini önerilir. İhtiyaç yaşa ve fizyolojik ihtiyaçlara göre dalgalı bir seyir izler.
C vitamini, iskorbüt tedavisinde ihtiyaç duyulan faktör olarak gözlemlendiği için askorbik asit olarak bilinir (Latince scorbutus , A-scorbutus). O zamanlar yağda çözünen A vitamini ve suda çözünen B vitamini terimleri zaten kullanımda idi bu yüzden sırada C harfi olduğundan, C vitamini terimi türetilmiştir.
C vitamini veya askorbik asit, suyla çözünen ve insan vücudu için hayati önem taşıyan bir vitamin türüdür. Bitkilerde ve bazı hayvansal kaynaklarda doğal olarak bulunur. Vücutta depo edilmediğinden, düzenli olarak dışarıdan alınması gereken bir vitamin olarak kabul edilir.
C Vitamini Kimyasal Yapısı ve Taşınması
C vitamini, kimyasal olarak 2-hidroksi-1,2,3-propanetrikarboksilik asit olarak bilinir. Kimyasal formülü C6H8O6‘dır. Molekülün yapısında hidrojen, karbon ve oksijen atomları bulunur. C vitamini hücre kapısına gelince bu kimyasal moleküle ne olur? Hücrenin içine alınması nasıl gerçekleşir? İnsanda çözünen madde taşıyıcısı denilen SLC 23 ailesinin sodyum bağımlı C vitamini taşıyıcısı SVCT1 ve 2, askorbit asidi hücre içine taşır.
C Vitaminin Sağlığa Faydaları
- Güçlü bir Antioksidan molekül
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirme
- Enfeksiyonlara karşı koruma
- Yaşlanmayı yavaşlatma
- Kolajen Üretimini Teşvik Etme
- Demir Emilimini Artırma
- Stresle Başa Çıkmada inflamasyonu azaltma
- Epigenetik düzenleyici
- NAC, slenyum ve C vitamini üçlüsü şeker hastalarında kalp sağlığına yardımcı olur.
C Vitamini İçeren Besinler
- Portakal
- Çilek
- Kuşburnu
- Mandalina
- Limon
- Greyfurt
- Biber
- Brokoli
- Kivi
- Lahana
- Brokoli
EN DOĞRU KULLANIM İÇİN DOKTORUNUZLA KONUŞUN
Bilmemiz gereken ilk şey, tüm takviyelerin eşit olmadığıdır. Farklı firmalarca üretilen takviyelerin sağlık iddiaları ve araştırma raporları, araştırmayı yürütmek için ne tür bir vitamin veya takviyenin kullanıldığına bağlı olarak değişir. Bunda rol oynayan faktörler, vitaminin kaynağı veya takviyenin bitkisel kaynağı, kullanılan bitkinin kısmı, üretim süreci ve çok daha fazlasıdır.
Bir konu daha, C Vitamini (askorbik asit olarak), D Vitamini (kolekalsiferol olarak), B12 Vitamini (siyanokobalamin olarak) satılır. Bir gıda etiketi üzerindeki vitamin adının yanında parantez içindeki açıklama, besinlerin, GERÇEK gıdalarda bulunabilen vitaminin tüm moleküler kompleksi olmadığı anlamına gelir. Folat (folik asit olarak) ve Niasin (niasinamid olarak). Tüm vitamin kompleksini elde etmek için gerçek yiyecekler yemelisiniz. Ya da gerçek bitkilerden elde edilen gerçek vitaminler.
Birçok sentetik vitamin ve takviye, ısıyla preslenir. Bu, vücudunuzun besinleri emmesini zorlaştırır. Isı aynı zamanda pastörizasyonda olduğu gibi molekülleri denatüre edebilir. Bazı takviyelerle ilgili başka bir sorun menşe ülkedir. Denizaşırı ülkelerden gelen birçok takviye kontamine olmuş olabilir. Bu kirlenme, dolgu maddelerini ve ağır metalleri içerebilir. Mümkünse öncelikle yerli ve kaliteli ürünleri tercih edelim. Kendi topraklarımızda yetişmiş tıbbi ve aromatik bitkileri kullanalım.
CİLT SAĞLIĞI İÇİN ELZEM VİTAMİN
Askorbik asit yani vitamin C temel bir besindir ve cildin sağlığını ve güzelliğini koruyan bir kozmetik olarak büyük bir potansiyele sahiptir. Askorbik asidin, dış ve iç faktörlerin neden olduğu oksidatif stresi azaltarak ve kolajen gen üretimini teşvik ederek cilt yaşlanmasını yavaşlatır. C vitamini bunu nasıl başarır? Kolajen üretimini sırasında kolajen üretiminde görevli enzimlere yardım ederek bunu başarır. Çeliğe nasıl su verilince sağlam olursa, C vitamini kolajene su verirse kolajen sağlam olur. Cilt, çeşitli dış çevresel faktörlere maruz kalan bir organdır. İç ve dış faktörlerin etkileşim sürecinde cilt, yaşlanmayla ilişkili çeşitli tipte işlevsel ve yapısal dejenerasyona uğrar. Cilt kolajeni %80-90 tip I, %10-15 tip III ve %5 tip V’ten oluşur. Dış ve iç cilt yaşlanması genellikle kolajen miktarında, türünde ve yapısında değişikliklere yol açar. Buna karşılık kolajen üretimini arttıran TGF-β’de bir azalma ve kolajenleri parçalayan MMP yıkım enzimlerinde bir artış olursa cilt yaşlanması hızlanır.
C VİTAMİNİ HÜCRELERİ GENÇLEŞTİRİR İNFLAMASYONU AZALTIR
Çünkü güçlü bir antioksidandır.
Askorbik asit oksidatif stres, bağışıklık sistemi, inflamasyon, yaşlanma ve metabolizma üzerinde çeşitli yararlı etkilere aracılık eden güçlü bir antioksidandır Askorbik asit ayrıca kolajen ve karnitinin biyosentezinde, dopaminin noradrenaline dönüşümünde ve tirozin metabolizmasında yer alan çok sayıda enzim için önemli bir yardımcı faktördür ve bu yüzden epigenetik düzenlemeye katılarak gen çalışmasını düzenler. Bunu şöyle yapar; Askorbik asit, antioksidan proteinleri kodlayan genlerin çalışmasını sağlayan transkripsiyon faktörlerinin örneğin Nrf2 ve AP-1gibi, aktivitesini destekler. Onların iyi çalışmasını sağlar.