Genel

Covid ve Sitokin Fırtınası

SİTOKİN FIRTINASI

Sitokin fırtınası nedir?

Çıldırmış bir bağışıklık reaksiyonudur.

Normalde bedeni koruması gereken bağışıklık hücreleri cinnet geçirerek insanı öldürürler.

Bağışıklık hücreleri  sitokin fırtınası sendromunda korumak zorunda oldukları karaciğer, akciğer ve böbrek gibi birçok dokuya saldırırlar. Kan damarları sızıntı yapar; kan pıhtılaşır. Tansiyon düşer ve organlar bozulmaya başlar – böylece yardım yerine zarar verilir.

Covid ve Sitokin Fırtınası

Normalde, insan vücudu bir mikropla karşılaştığında, bağışıklık sistemi istilacıya saldırır ve sonra durur. Ancak bazen, itaatkâr askerler asileşirler ve ellerinde meşale ve kılıç taşıyan bir mafyaya dönüşürler, sonuçta moleküler silahları kullanan düzenli hücre ordusu kontrolden çıkar.

Bilim insanlarının sitokin fırtınası ve Covid-19 arasında bir ilişki olduğuna inanıyor.

Bağışıklık aktivitesini arttıran sitokinler (IL-2 ve IL-6 gibi moleküller) ortamda çok bol olduklarında, bağışıklık sistemi kendini durduramayabilir. Wuhan’daki COVİD hastalarında yüksek seviyelerde IL-2 ve IL-6 tespit edildi. Yine hayatını kaybeden COVİD hastalarında hayatta kalanlara göre daha yüksek oranda IL-6, C-reaktif protein ve ferritin bulundu.

Bağışıklık hücreleri enfekte vücut parçalarının ötesine yayılır ve sağlıklı dokulara saldırmaya başlarlar. Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin sayısı atar ve karaciğere zarar verirler. Ferritinin  ve karaciğer tarafından yapılan iltihaplanma göstergesi olan C-reaktif proteinin kandaki konsantrasyonu artar.

Virüsler saldırmak için yaklaşıyorlar. Bağışıklık sistemi birazdan sitokinleri devreye sokarak sistemi alarm durumuna geçirecek.

Kan damarı duvarları, bağışıklık hücrelerinin çevre dokulara girmesine izin vermek için açılır (SIZDIRMA), ancak damarlar o kadar sızdırır ki, akciğerler sıvı ile dolar ve kan basıncı düşer. Vücutta kan pıhtılaşması, kan akışını daha da boğar. Organlar yeterli kan (OKSİJEN VE BESİN) alamadığında, bir kişi şoka girebilir ve kalıcı organ hasarı veya ölüm riskiyle karşı karşıya kalınabilir. (ÇOKLU ORGAN YETMEZLİĞİ)

Bir sitokin fırtınasının bir pandemiyle ilişkisi yeni değildir. Sitokin fırtınalarının 1918 grip salgını ve 2003 SARS salgınında ölümlerin çoğuna neden olduğundan şüpheleniyor.

 

 

İlgili Yazılar