Genel

Beyin Sisi ve Tedavi Yöntemi

Beyin Sisi Tedavi Edilebilr Mi

Sonunda Beyin Sisi ve Nasıl Tedavi Edileceğini Anlamaya Başlıyoruz

Hafıza problemlerini, zihinsel netlik eksikliğini ve odaklanamama sorununu kapsayan beyin sisi, COVID-19 onu gün ışığına çıkarana kadar bilimsel incelemeden kaçmıştı. Şimdi, tam olarak ne olduğu ve onu nasıl yenebileceğimiz hakkında daha fazla şey öğrenmeye başlıyoruz.

COURTNEY SHUKIS öğle yemeğini sabırsızlıkla bekliyordu: COVID-19’dan yeni kurtulmuştu ve arkadaşlarıyla tekrar buluşacağı için mutluydu. Teksas, Plano’daki evinden ayrılmadan önce takvimi kontrol ederek restoranı ve ne zaman buluşacağını zihnine not etti. “Ama oraya gitmek yerine arabama bindim ve tamamen farklı bir yere gittim” diye hatırlıyor. “Masada yarım saat oturdum, telefonuma baktım, herkesin nerede olduğunu merak ettim. Beyin sisi gerçekten çok kötüydü.”

Akşam Yemeğini Hazırlamayı Unuttum!

Bu tek seferlik bir şey değildi. Shukis, COVID-19 geçirdikten sonra sık sık hafıza kaybı yaşadı. Akşam yemeğini hazırlamayı unutacak, bir şeyleri tarif edecek kelimeleri bulmakta zorlanacaktır. Ve okuldan alınma saatleri konusunda kafası karışacaktı. “Daha önce bu tür şeylerde hiç zorluk yaşamadım. Sadece beynim doğru çalışmıyormuş gibi hissettim.”

Shukis, dünya çapında bir COVID-19 enfeksiyonunun ardından bilişsel işlevlerde ciddi bir göçük bildiren milyonlarca insandan biridir. Sonuç olarak beyin sisi sorunu ilgi odağı haline gelmiştir. Birçokları için bu çok gecikmiş bir durumdur. İrlanda, Trinity College Dublin’de sinirbilimci olan ve Beating Brain Fog’un yazarı Sabina Brennan, “Çok çeşitli tıbbi sorunları olan hastaların uzun süre fonksiyonlarını engellediğini söylediği bir şey” diyor. “COVID-19 pandemisinden çıkacak olumlu bir şey varsa, o da şu anda tüm dikkatlerin beyin sisi üzerinde olmasıdır. Bilim camiasının buna çok daha fazla dikkat etmesi gerekir” diyor.

Beyin Sisi Kavramı

Beyin sisi kavramı, Alman doktor Georg Greiner’in deliryuma eşlik eden bilişsel eksiklikleri tanımlamak için “mantık ışığının buğulanması” veya “bilinç bulutlanması” kelimelerini ilk kez kullandığı 1800’lerin başlarına kadar gider. Bir terim olarak beyin sisi, o zamandan beri, yavaş bilişi karakterize etmenin bir yolu olarak aralıklı olarak kullanılmıştır, ancak 1990’larda, kronik yorgunluk sendromu ve bazı otoimmün koşullarla yaşama deneyimini tanımlamak için tekrar popüler hale geldi.

Beyin Sisi

Beyin Sisi

Beyin sisi, uzun süreli COVID’in birlikte yaşaması en zor belirtilerinden biridir.

Ancak beyin sisi kendi başına tıbbi bir durum değildir ve teşhis kriterleri bulunmamaktadır. Aksine, zihinsel netlik eksikliği, hafıza sorunları ve odaklanamama gibi bilişsel semptomları kapsayan bir şemsiye terimdir. Massachusetts Sağlık Sisteminden Andrew Budson “Kişinin düşünme, hafıza veya konsantrasyonunun eskisi kadar iyi olmadığını tanımlamanın bir yoludur.” der.

Zihinsel Sağlık Koşulları ve Beyin Sisi

Bugün, alerji, menopoz, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve böbrek yetmezliği gibi beyin sisi ile ilişkili düzinelerce durum ve ayrıca anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sağlık koşulları bulunmaktadır. New York’taki Weill Cornell Medicine’de nörolog olan Anna Nordvig, “İnsanlar çok uzun süredir çok çeşitli tıbbi sorunlarla birlikte gelen bir dizi bilişsel semptomu tanımlamak için beyin sisi kullanılmaktadır.” diyor. Bu nedenle, beyin sisinin ne kadar yaygın olduğuna dair istatistikleri saptamak zor. Ancak birçok klinisyenin düşündüğünden daha yaygın olduğuna inanılmaktadır.

Zihinsel Sağlık Koşulları ve Beyin Sisi

Zihinsel Sağlık Koşulları ve Beyin Sisi

Söyleyebileceğimiz şey, beyin sisinin geçici bir duygudan daha fazlası olduğudur. Çoğumuz belki bir enfeksiyondan veya ilaç aldıktan sonra, donuk veya yorucu düşünceler yaşamışızdır. Genel olarak, bu sislilik yakında dağılır. Ancak, California’daki Cedars-Sinai Tıp Merkezi’ndeki Suzanne Gilberg-Lenz’e göre, birçokları için beyin sisi haftalar, aylar ve hatta yıllar sürer. “Düzenli olarak beyin sisi sorunu yaşadığınızı fark ederseniz. İşte o zaman bu bir problemdir ve bu konuda bir şeyler yapmanız gerekmektedir.”diyor.

Beyin Sisi ve Araştırmalar

Vermont Üniversitesi’nde menopoz ve biliş üzerine çalışan bir sinirbilimci olan Julie Dumas. Beyin sisinin öznel doğasına ek olarak, iki kişinin onu aynı şekilde deneyimlemeyebileceği gerçeğini, özellikle “yumuşak” bir terim haline getirdiğini söylemektedir. “Bazı insanların hafıza, bazılarının dikkat sorunları var. Diğer insanlar gerçekten yorgun” diyor. Bütün bunlar aynı zamanda ölçmeyi de zorlaştırıyor, bu da geçmişte olabileceği kadar fazla ilgi görmediği anlamına geliyor, diyor. Dumas, beyin sisi yaşayan insanlar standart biliş testlerinden geçtiklerinde, “beyinlerinin gerçekten başarısız olduğunu hissetseler bile” normal işlev aralığına girme eğiliminde olduklarını söylemektedir.

Brennan’a göre, migren gibi diğer bazı nörolojik sorunlar gibi, beyin sisi de kadınları orantısız bir şekilde etkiliyor. Sonuç olarak, klinisyenler tarafından tarihsel olarak önemsiz görülüyor. “Doktorlar tarafından her zaman ciddiye alınmadı. Çünkü kadınların kendilerine olanları abarttığını veya felakete uğrattığını düşündüler” diyor.

Pandeminin Beyin Sisine Etkisi

Pandeminin ardından, beyin sisini ortadan kaldırmak zorlaştı. SARS-CoV-2 korona virüsü ile enfekte olanların yaklaşık yüzde 10 ila 25’i, enfeksiyonla ilgili yeni, geri dönen veya devam eden sağlık sorunları ile karakterize bir durum olan uzun süreli COVID geliştirir. Birçok kişi yorgunluk, kas ağrısı ve sindirim sorunları bildirmiştir. En sık bildirilen ilk üç sorun arasında beyin sisi yer alır.

Pandemic Brain Fog Pandemi Beyin Sisi İlişkisi

Pandemic Brain Fog Pandemi Beyin Sisi İlişkisi

Geçen yıl, ABD’de uzun süreli COVID hastası yaklaşık 1000 yetişkin üzerinde bir anket yapılmıştır. Neredeyse yarısının kalıcı beyin bulanıklığı, unutkanlık ve konsantrasyon sorunları bildirdiği raporlanmıştır.

Net Bir Desen Yok

Oxford Üniversitesi’nden Emma Ladds ve meslektaşları, uzun süredir v olan yüzlerce hastayla nörobilişsel sorunları hakkında röportaj yaptı. İnsanların bu bilişsel sorunlarla ilgili deneyimlerinin fazla olduğunu öğrendiler. Ladds, “Bellek veya kelime bulma sorunları gibi bazı örtüşen sorunları kesinlikle görebilirsiniz, ancak işlev bozukluğunda gerçekten belirli bir model yoktu” diyor. “Bütün hastalar arasında ortak olan tek şey, bu bilişsel sorunları COVID’den sonra birlikte yaşaması en zor olanlardan biri olarak tanımlamalarıdır.”

COVID ve Biliş Çalışmaları

Cambridge Üniversitesi’nde bir psikiyatrist olan Muzaffer Kaser ve meslektaşları, COVID-19’dan sonra beyin sisinin etkilerini COVID ve Biliş (COVCOG) çalışmasıyla ölçmeye çalışıyorlar. Daha önce COVID-19 olan 181 kişiden ve olmayan 185 kişiden sübjektif raporlar topladılar. Ayrıca katılımcılara, neyle uğraştıklarını daha iyi anlamak için hafızayı, dikkati ve yürütme işleyişini (çalışma belleği de dahil olmak üzere bir dizi zihinsel yetenek) değerlendiren bir dizi standart test verdiler.

Alzheimer hastalığının gelişmesinde bir risk faktörü olan bir tür hafıza sorunu olan hafif bilişsel bozulma ile insanlar bu bilişsel testlerdeki ortalama puandan yaklaşık bir “standart sapma” görme eğilimindedir. Kaser’in ekibi, COVID sonrası beyin sisi için bunun yaklaşık yarısı olduğunu buldu – 0,5 standart sapma. “Kağıt üzerinde çok fazla görünmeyebilir – aslında, karşılaştırmak için bir temel teste sahip olmayan biri için normal görünebilir –

İltihaplı Beyin

Peki birinin kafasında böyle bir bilişsel işlev bozukluğuna neden olacak ne olabilir? Elimizden gelenin en iyisini yapmak için, beynin farklı bölgelerinin – ve bunların içindeki nöronların – çevremizdeki dünyayı işlemek ve bunlara yanıt vermek için birbirleriyle verimli bir şekilde iletişim kurabilmeleri gerekir.

İltihaplı Beyin

İltihaplı Beyin

Diğer organları inceleyen araştırmalar, COVID-19 ile ilgili hasarın çoğunun aşırı aktif bir bağışıklık tepkisinden kaynaklandığını göstermiştir. Bu, birçok araştırmacının, aynı yüksek bağışıklık reaksiyonunun neden olduğu beyindeki iltihabın, sinirsel çalışmaları bozduğunu ve beyin hücrelerinin birbirine sinyal göndermesini zorlaştıran hücre hasarına ve ölümüne yol açtığını öne sürmesine yol açtı.

Bilişsel Sorunların Büyüklüğü ile Doğru Orantılı

Fikir makul gibi. COVCOG çalışması, hastalık ne kadar şiddetliyse bilişsel sorunların da o kadar büyük olduğunu bulmuştur. Oxford Üniversitesi’nden Gwenaëlle Douaud ve meslektaşları biraraştırma yaptılar. Bu araştırmaya göre COVID-19’dan öncesinde ve iyileşme sonrası 401 kişinin mevcut tıbbi kayıtlarını karşılaştırdılar. Beyin taramaları da dahil olmak üzere, yalnızca bilişsel değerlendirmelerde daha fazla bilişsel düşüş gördüler. Aynı zamanda belirli alanlarda doku hasarı da gördüler. Bunlara beynin hafıza merkezi olan hipokampus da dahildir. Douaud, bu doku değişikliklerinin beyin sisi ile ilgili olup olmadığını söylemek mümkün değil diyor. “Enfekte olmuş katılımcılardan herhangi birinin beyin sisinden muzdarip olup olmadığını bilmenin hiçbir yolu yok” diyor. “Ancak, daha büyük bilişsel düşüş, işlem hızında ve özellikle enfekte katılımcılar için yürütme işlevinde görülmektedir. Karmaşık görevleri yerine getirmekte zorlandılar.”

Ancak Nordvig, COVID-19 ile ilgili beyin sisinin “devasa mekanizmalarının” tek başına iltihaplanmadan daha karmaşık olduğuna inanılmaktadır. Örneğin, SARS-CoV-2 enfeksiyonunun dolaşım sistemini etkileyebileceğini biliyoruz ve müteakip kan damarı değişikliklerinin beyni, beynin geri kalanında olanlardan ayıran ve koruyan kan-beyin bariyerini etkilemesi mümkündür.

Diyet Unutkanlığınızı Önlemeye Yardımcı Olabilmektedir

Nordvig’in kendi araştırması, COVID-19’un her zaman beyin bölgelerine zarar vermeyebileceğini, bunun yerine “risk altındaki dokulara” yol açabileceğini öne sürüyor. Enflamasyondan tehlikeli kan damarlarına kadar bir dizi nedenden dolayı, hücrelerin en iyi şekilde çalışmak için ihtiyaç duydukları besinleri veya kan akışını artık alamadığı beyin bölgeleri olabilmektedir. “Beynin besinleri alma yeteneğinin azalmasından bahseden bir dizi çalışma var” diyor. “Farklı küçük alanların etkilendiği oldukça düzensiz.” Bu, bireyler arasında neden bu kadar çeşitli işlev bozukluğu olduğunu ve beyin sisinin şiddetinin neden sıklıkla dalgalandığını açıklayabilmektedir. “Ayrıca aslında iyi bir haber: bu doku hala orada ve olabildiğince iyi olmasa da hala çalışıyor.

Bilişi Etkileyen Sebepler ve Beyin Sisi Arasındaki İlişki

COVID-19’un beyin sisi ile ilgili olabilecek önceden var olan koşulları kötüleştirmesi de muhtemeldir. Bunlar, bilişi etkileyebileceğini bildiğimiz uyku apnesi gibi uyku sorunlarının yanı sıra migren ve DEHB’yi içerebilmektedir. Depresyon ve anksiyete de beyin sisi benzeri semptomlarla bağlantılıdır. Özellikle şiddetli bir COVID-19 krizinden sonra ortaya çıkabilmekte veya kötüleşebilmektedir.

Çalışmalar, COVID-19’u takiben görülen beyin sorunları ile beyin sisi ilişkili koşullarla benzerlikler gösteriyor. Bu artan iltihaplanma, örneğin menopozda olduğu kadar depresyon, anksiyete ve çoğu otoimmün hastalıkta da görülebilmektedir. Bu, tedaviyi daha da zorlaştırmaktadır.

“Beyin sisinin gerçekten karmaşık olduğunu öğreniyoruz. Ölçebileceğiniz ve sonra düzeltebileceğiniz tek bir şey yok” diyor Nordvig. “Muhtemelen inflamasyonun ötesinde. Sonuçta bu bilişsel işlev bozukluğuna yol açan birçok farklı farklı faktör bulunmaktadır. Bunlar vücut sistemini etkiler.”

Öyle olsa bile, fikir birliği, sorunun tersine çevrilebilir olmasıdır. Kaser, “ Beyin sisinin gerçekten bilişsel bir bozukluktan çok bilişsel bir işlev bozukluğu olduğunu öğrendik ” diyor. “Bozulma, bir şeyin kaybolduğu ve muhtemelen onu geri almanın mümkün olmadığı çağrışımına sahip olmaktadır.”

Beyin Sisi Üç Ay İçerisinde İyileşebilir mi?

Kesin bir istatistik bulunmamakla birlikte, çoğu çalışma, beyin sisi ile ilgili herhangi bir altta yatan tıbbi durumun yönetilmesi şartıyla, insanların üç ay içinde iyileşme göreceklerini göstermektedir. Bu nedenle, diyor Dumas, doktorunuzla yalnızca beyin sisi hakkında değil, aynı zamanda yaşadığınız diğer belirtiler hakkında da iletişim kurmanız çok önemli. Yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, “tedavi edilebilecek her şeyi tedavi edebilmek” olduğunu savunmaktadır.

Shukis’in başına gelen de buydu, doktorunun onu rahatlatacak pek bir şeyi olmasa da. “Temelde kendi kendine çözülmesi gerektiğini söylemektedirler – ve yaklaşık üç ay sonra çözüldü.”

Brennan, tedavi eksikliğine rağmen, yaşam tarzı değişikliklerinin genellikle yardımcı olabileceğini söylemektedir. Uyku, başlamak için iyi bir yerdir. Çünkü uyku yoksunluğu, beyin sisi ile ilişkili yavaş ve belirsiz duygulara katkıda bulunmaktadır. Diyet ve egzersiz programınızda iyileştirmeler yapmak da yardımcı olmaktadır.

Kalbe İyi Gelen, Beyne de İyi Gelir!

Kalbe İyi Gelen, Beyne de İyi Gelir!

Brennan, “Kalbe iyi gelen şeyin beyne de iyi geldiğini uzun zamandır biliyorduk” diyor. “Bu, Akdeniz diyeti ve fiziksel egzersiz gibi anti-inflamatuar diyetleri içerir. Fiziksel aktivite gerçekten beyninizin onu keskin tutması için yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisidir. Kısa bir yürüyüşle başlayıp ardından yavaş yavaş gelişseniz bile, bu büyük bir yardım.”

 

Uyku, diyet ve egzersizin hepsinin vücuttaki ve beyindeki iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu kesinlikle beyin sisi olan bazı insanlar için faydalıdır. Bununla birlikte, bazı rahatsızlıkları olanlar için egzersiz, işleri daha da kötüleşebilmektedir. Ama başka açıklamalar da var. Uykunun artık beyindeki atıkların temizlenmesini desteklediğine ve sinirsel sinyalleri engelleyen moleküler kalıntıları ortadan kaldırdığına inanılmaktadır. Akdeniz diyeti gibi sağlıklı bir diyet, beyninizin optimal çalışması için ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlar. Brennan, “Ağzınıza koyduklarınız beyninizden çıkanları etkilemektedir” diyor. “Sağlıklı bir diyet, beyninizin çalışması için ihtiyaç duyduğu besinleri almanın en iyi yoludur.”

Egzersiz ve Beyin Sisine Etkisi

Egzersiz, bazen “beyin gübresi” olarak beyin kaynaklı nörotrofik faktör adı verilen kimyasalın üretimini uyarır. Çünkü onarımı desteklemeye yardımcı olur ve beyin hücreleri arasındaki bağlantıların performansını artırmaktadır. Ve egzersiz beyne daha fazla kan pompalar. Brennan, “Egzersiz yapmaya başladığınızda, beyninize akan kan, nöronlarınıza ekstra oksijen ve besin taşır, bu da sinyalleşmeyi optimize eder” diyor. “Düzenli fiziksel egzersizle insanlar hafızada, dikkatte ve bilgiyi işleme hızınızda gelişmeler görecekler.” Bilişsel davranışçı terapi, insanların beyin sisinin bazı etkileriyle, örneğin çalışma ve egzersiz yapma yeteneğinin azalmasıyla başa çıkmalarına da yardımcı olmaktadır.

Beyin sisi karmaşık ve gizemli olmaya devam ediyor, ancak bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ladds ve meslektaşları, koronavirüs enfeksiyonundan sonra kimin beyin sisi geliştirme riskinin en yüksek olduğunu tahmin etmeye yardımcı olup olamayacaklarını görmek için metabolitler olarak bilinen hücre metabolizması ile ilgili küçük moleküllerdeki değişiklikleri incelemektedir. Nordvig ve ekibi, beyinde neler olduğunu anlamak ve tedavi için potansiyel hedefleri belirlemek amacıyla beyin sisi semptomlarıyla ilgili biyolojik molekülleri arıyorlar.

Beyin Sisinin Molekülü!

Nordvig, “Diğer koşullarla çok fazla örtüşme görmemiz, COVID-19 veya bu diğer sağlık sorunlarından bazılarına sahip olduğunuzda tetiklenen belirli molekülleri, antikorları veya diğer bağışıklık moleküllerini saptamak için daha iyi bir konumda olabileceğimiz anlamına gelmektedir.” diyor. “Bir gün beyin sisi tedavisine dönüşebilecek küçük bir molekül bulmamız mümkün olabilmektedir. Ama bu zaman alacak.”

Kaynak: NEW SCIENTIST 8 Haziran 2022

İlgili Yazılar