Boyun Ağrısı Tedavisi, Boyun Fıtığı Tedavisi, Genel

Boyun Ağrısı ve Boyun Ağrısının Tedavisi

Boyun Ağrısı Tedavisi

Toplumumuzda genç ve yaşlı tüm yaş grubunda sıklıkla görülen bazen baş ağrısı ve bazen de sırta vuran ağrı şeklinde gözlemlenen hayat kalitesini düşüren bir şikâyettir. Boyun ağrısı na neden olan durumlar genellikle bilgisayar başında uzun süre zaman geçirmek, mobil cihazlarla uzun süre zaman geçirmek olarak ifade edebiliriz. Bunların haricinde bazı durumlarda ise tıbbi nedenlerden dolayı boyun ağrısı yaşanabilmektedir.

Bu yazımızda boyun ağrısı ile ilgili aklınıza gelebilecek önemli başlıklara değinilmektedir.

Boyun

İnsan boynu, kafayı taşıyan yedi adet omurun çok fazla hareketli olması nedeniyle yaralanmalara ve darbelere karşı çok açık bir bölgeden oluşmaktadır. Omurganın içerisinde yer alan kanallardan geçen omurilik ile birlikte her iki yana uzanan sinirler, kollara, beyne ve vücudun diğer bölgelerine sinirsel bağlantılardan oluşmaktadır.

Boyun Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Mobil Cihazlar Boyun Ağrısına Sebep Olabilir

Mobil Cihazlar Boyun Ağrısına Sebep Olabilir

Boyunda gerçekleşen ağrılar boyun bölgesinde çeşitli noktalarda ve farklı durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Boyun ağrısı belirtilerinin ilerlemesi durumunda belli başlı hareketleri yapma kısıtlılığı yaşanabileceği gibi uyku problemleri de baş gösterecektir. Bununla birlikte günlük rutin hayatınızda kıyafetinizi giyme, yürüme, araç kullanma gibi hayatımızın gerektirdiği iş ve eylemleri yapmak oldukça zorlaşacaktır. Karıncalanma ve uyuşukluk ile birlikte boyunda yaşanan ağrıların artışının nedeni ciddi boyutlarda bir rahatsızlığın göstergesi olabilmektedir. “Boynum çok ağrıyor” diye yapılan Google ve dijital mecra aramalarında tedaviye yönelik birçok içerik ve kaynak çıkacaktır. Ancak ağrıların sıklığı ve çözüm arayışınızda mutlaka zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmeli ve boyun ağrısı ile ilgili semptomlarınıza klinik olarak çözüm üretmeniz gerekmektedir.

Ensede de hissedilen boyun ağrısı genellikle batma hissi veren ve ağır seyreden ağrılar şeklinde olmaktadır. Bu ağrılar karıncalanma ve uyuşma hissi de vermektedir. Baş dönmesi belirtisi de bu ağrılar eşlik edebilmektedir.

Boyun Ağrısı ile İlişkili Yaygın Olarak Görülen Belirtiler

Genel seyreden ağrı: Genellikle boynun bir bölgesinde veya bir yerinde seyreden ağrı çeşididir. Hafif ve sürekli olarak tanımlanmaktadır.

Baş ağrısı: Boyundaki gerilmeler baş ağrısını tetikleyebilir. Baş bölgesine bağlı sinirleri ve kasları da etkilemektedir. Bu gibi durumlarda gerilmeler şeklinde baş ağrısı yaşanabilmektedir.

Vücuda yayılan ağrı: Sinir yapısı boyunca boyun bölgesinden omuz bölgelerine ve hatta kollara kadar yayılabilen ağrı çeşididir. Ağrının şiddeti değişebilmekte ve yanma şeklinde olabilmektedir.

Yoğun ağrı: Tek bir noktaya bağlı yerel ağrı şekilden hissedilebilmektedir. Bu ağrı türü, genellikle boyun bölgesinin alt alanlarında görülmektedir.

Karıncalanma ve uyuşma hissi: Vücutta yaşanan karıncalanma ve uyuşma hissi boyun bölgesinden omuz ve kol bölgelerine geçerek oradan da parmaklara kadar yayılabilmektedir. Bu ağrı, iğne batması olarak tanımlanmaktadır. Genellikle tek bir kolda hissedilebilmektedir.

Nesneleri kaldıramama ve kavrayamama: Parmaklarda karıncalanma olarak ortaya çıkan bu durum, zayıflık veya uyuşma söz konusu ise ortaya çıkmaktadır.

Boyunun tutulması: Başın bir taraftan diğer tarafa çevrilmesi sırasında veya boyun hareketlerinde ağrı ve zorlukların hissedilmesi ile ortaya çıkan bir durumdur.

Boyun Ağrısı nın Sebepleri Nedir?

"<yoastmark

Ekran karşısında veya mobil cihazlara uzun süre bakılması sonucu kas gerilmeleri ortaya çıkmaktadır.  Bilgisayar veya mobil cihazlarla fazla zaman geçirmek ve aşırı kullanımı, genellikle kas gerginliklerini tetikler. Diş sıkma eylemi ve yatar pozisyonda okuma gibi durumlar da boyun kaslarında gerilmelere neden olabilmektedir.

Vücudumuzdaki diğer eklemlerle birlikte boyun eklemleri de yaşlandıkça aşınmaya başlamaktadır. Eklem kireçlenmesi (Osteoartrit) omuzlar arasında yer alan kıkırdakların bozulmasına sebep olur. Yaş ilerledikçe eklemlerin hareketlerini etkileyerek ağrılara sebep veren uzantılar oluşabilmektedir.

Boyun bölgesinde bulunan omurlarda, fıtıklaşan disk yapıları ve kemik uzantıları sinirlere baskı yaparak sinir sıkışmasına sebebiyet verebilmektedir.

Yaşanabilecek kazalarda arkadan darbe almak, zedelenmelere neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda öncelikle başın öne gitmesi ve sonrasında geriye doğru gelerek tekrar öne doğru gitmesi yumuşak doku zedelenmesine sebep olmaktadır.

Romatoid artrit, Ankilozan spondilit benzeri romatizmal ve kanser gibi hastalıklar da boyun ağrılarına sebep olabilmektedir.

Boyun Ağrısı Türleri Nelerdir?

Boyun ağrıları, ağrı süresine bağlı olarak 3 grupta incelenmektedir. Bunlar;

Akut Boyun Ağrıları: Dört haftadan az süren ağrı şeklinde seyreder. Bu ağrı çeşidinde ağrılar kendiliğinden geçmektedir. Dolayısıyla hastalar ağrılarının nedenini sorgulamaz ve herhangi bir destek aramaya ihtiyaç duymazlar. Bu tarz ağrılarda alışkanlıkların değiştirilmesi çözüm sağlayacaktır.

Subakut Boyun Ağrıları: Dört hafta ile on iki hafta aralığında seyreden ağrı çeşididir.

Kronik Boyun Ağrıları: Üç veya daha uzun süreli seyreden ağrı çeşididir.

Aslına her üç durumda da hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen her durumda doktor kontrolü gerekmektedir. Bazen kendi başımıza yaptığımız bir uygulama istenmeyen sonuçlara sebep olabilmektedir.

Boyun Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Öncelikle, boyun ağrınızın ne zaman ve hangi şekilde ortaya çıktığı konusunda doktorunuza bilgi vermeniz gerekmektedir. Tüm faktörler ve durumlar incelendikten sonra doktorunuz tarafından fiziki muayene işlemine geçilecektir. Sonuçların değerlendirilmesi sonrasında doktorunuzun tavsiyeleri ve yönlendirmeleri ile birlikte boyun ağrısına yönelik tedavi uygulanacaktır.

Boyun Ağrıları Nasıl Geçer?

Boyun Ağrısı Tedavisi

Boyun Ağrısı Tedavisi

Herhangi bir travma veya darbe geçmişi yoksa boyun ağrıları genellikle dinlenerek iyileşme sürecini tamamlar. Ters duruş pozisyonlarından ve ağrıya neden olabilecek hareketlerden kaçınmak gerekmektedir. Yorucu aktivitelerden ve hareketlerden uzak durmak gerekmektedir.

Ağrıların yoğun olduğu bölgeye buz tedavisi uygulamak şişlik veya ağrı durumlarında çözüm olabilmektedir. Ağrı başlangıcında soğuk uygulama yapmak iyi gelecektir. Çünkü soğuk uygulaması ile ince damalar geçici olarak kapanarak bölgenin şişmesi engel.

Isı uygulanan bölgeye sonrasında masaj da uygulanabilmektedir. Masaj, kaslarda gerçekleşen gerginlikleri ve spazmları azaltmada faydalı bir yöntemdir.

Alışkanlık haline getirilmiş duruş bozuklukları düzeltmek, ağrılara sebep olan durumun ortadan kalkmasına fayda sağlayabilmektedir. Bu basit değişiklikler sonrasında ağrılarınızda azalmalar görülecektir. Özellikle yatarken ve masa başında işlerinizi yaparken doğru oturuş ve yatış pozisyonlarına dikkat etmek gerekmektedir.

Günlük rutinleriniz arasına aktiviteler ekleyerek yaşam tarzınızı şekillendirebilirsiniz. Tam tersi olarak boyun ağrısına sebebiyet verebilecek ağır hareket ve egzersiz programlarından da kaçınılması gerekmektedir.

Boyun ağrılarının geçmesi sonrasında çeşitli zorlayıcı olmayan egzersizlerle kaslar kuvvetlendirilebilmekte ve esnekliği yeniden sağlanabilmektedir.

Boyun ağrısına sebep olan faktörler çoğunlukla profesyonel fizik tedavi uygulamaları ile kalıcı çözüme ulaşılabilmektedir. Ameliyatlar boyun ağrılarında  çoğunlukla son seçenek olmalıdır. Tatbiki bazı acil ameliyat gerektiren durumlar hariçtir.

Sağlık ve şifa dolu günler dileriz.

Mide, boyun ağrısına neden olur mu?” konulu videomuzu izlemenizi tavsiye ederiz.

İlgili Yazılar