Genel

Postüral Denge ‘de Psikolojik Baskı ve Farkındalık Yönetimi

Ankilozan Spondilit
Dr. Ceyhun Nuri
Osteopat & Fitoterapist

Postüral Dengede Psikolojik Baskı ve Farkındalık Yönetimi - Bölüm 3

Postüral Denge ‘de psikolojik baskı ve farkındalık yönetimi yazısını okumaya başlamadan önce konunun daha iyi anlaşılabilmesi için öncelikle Akademik Makaleler bölümünden ‘Postüral Denge Yasaları (Bölüm 1)’ başlıklı makaleyi okumanız önerilir.

Psikolojik Baskı Altında Vücut Reaksiyonu ve Olumsuz Duygu

Sosyal alanlarda, özel günlerde, kongrelerde veya kamuya açık alanda bir konuşma, gösteri, dans gibi eylemleri tıpkı ev ortamındaki olağan performansları gibi gerçekleştiremeyen bazı insanlar vardır. Olağan performanslarını hissettikleri psikolojik baskı altında gerçekleştirememe reaksiyonuna “sahne korkusu” denir. Sanırım böyle bir kişi, vücut pozisyonunu, psikolojik baskı altındayken kontrol altında tutma konusunda Doğaçlama güvenliği yoluna girmektedir.

İnsanlar, bedenine, korku, kaygı, tehdit veya üzüntü gibi olumsuz duygular yaşadıklarında bilinçsizce, psikolojik baskının uyarısı altında kendisini daha güvenli hissetmesi için stres hormonlarının etkisiyle de güçlü bir kas gerginliği yaşatır.

Doğaçlama güvenlik durumunun devam etmesi, stresin neden olduğu vücut üzerindeki olumsuz etki riskini artıracaktır. Bilinçaltının bu şekilde bir yönlendirme içerisine girmesi, vücut kontrolünü kaybetmeme dürtüsünden ileri gelmektedir. Bu kişilerde, güçlü kas gerginliği, bilinçaltında “güvenli destek” olarak algılanabilmektedir.

Sahne korkusu yaşayan kişilerin, psikolojik baskı altında farkındalıklarını korumayı öğrenmeleri gerekiyor. Bu çerçevede dikkat edilecek olan noktalar nelerdir? Postüral Denge ‘nin Sağlanması

  • Postüral Denge‘yi sağlayabilmek için vücut ağırlığını destek alanlarına yerleştirmek gerekiyor. Ayakta ise her iki ayak tabanı yere sağlam basacak ve yük ayak tabanlarına aktarılacaktır. Yere sağlam basmalı ve bilinçsizce yıkılmaya hazır iskele gibi sallanma hareketlerinden uzak durulmalıdır.
  • Nefes almayı unutmamak gerekir. Bu kişiler ancak hatırladıklarında ancak derin nefes alırlar.
  • Karnın ön yüzeyinin hareket edip etmediğini ve kafanın bedenden bağımsız hareket etmeye hazır olup olmadığını kontrol ediniz. Çünkü karın kaslarınız ve başınız serbest hareket etmiyorsa genel olarak kaslarınız gerilim altındadır demektir.
  • Günlük yaşamda değişen aktiviteler için Kemik ağırlığı kontrolünü ve Yer-ağırlık tabanı sabitleme alıştırmaları sık uygulandığı taktirde, vücut pozisyonunu korumanın pratik yolları beden tarafından öğrenilmiş olacaktır. Sonuçta postürel anlık sapmalar kolayca düzeltilebilecektir. Böyle deneyimli kişi artık psikolojik baskı altında da yeteneklerini, performanslarını rahatlıkla gerçekleştirebilecektir.
  • Sosyal alanlarda girdiğimiz psikolojik baskılanma durumunun, yapacağımız gösteri performansı üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmek için, Postürel denge ve doğru nefes, önemli zihinsel tekniklerdir.

Strese neden olan dış ortamı değiştirmeye gücümüz yetmese de vücut üzerinde daha az yük olmasını sağlayacak şekilde olumsuz dış uyarana karşı tepkileri kontrol edebilmeyi öğrenmek mümkündür.

Postürel Dengenin Korunması İçin Farkındalık Yönetimi

İnsan, gereksiz miyofasyal gerilim hattından çıkmak istiyorsa, durağan ve hareket halinde vücut pozisyonunu korumayı öğrenmek zorundadır.

Postüral Denge için İç ve Dış Dikkat

Bedenine karşı gösterilecek bu özel ilgiye, farkındalığını korumak zorunda olan kişi ‘İç dikkat veya İç farkındalık’ demektedir. Bu kavram bize kişinin duruşunu, yükü aktardığı alanları, adım paternini çok yakından takip edebilme yetisini ifade etmektedir. Peki, bir şoförün arabanın, sadece çalıştırma, vitesleri geçirme şekillerine dikkat ediyor olması onu usta sürücü haline getirir mi? Elbetteki ayrıca trafik hakimiyeti olması da gerekmektedir. Benzer şekilde kişinin, bedenin dışındaki alanlara veya bir eylemi gerçekleştireceğinde, amacına ve çevre konfigürasyonlarına dikkat etmesi gerekir. Bu ilgiye ise “Dış dikkat veya dış farkındalık” diyebiliriz. Her iki dikkati birleştirdiğinizde ideal hareketi yerine getirmeye ve posturaldenge’yi sağlamaya hazır olacaksınız.

Spontane Beden Hafızası

Hareket veya herhangi bir fiziksel performans sırasında vücuda veya vücut kısımlarına dikkat etmeye çalışma fikirleri doğru olsa da her eyleminin ayrıntılarını düşünmek performansın sonucunu veya kalitesini olumsuz etkilemektedir. Tıpkı araba kullanmaya yeni başlayan acemi şoförün arabanın ve trafiğin her ayrıntısını düşünüp, sürekli tedirginlik içerisinde araba kullanması gibi… Sürücünün bu davranışı kaza riskini artırmaktadır. Bilinçaltına yerleşen ve beden hafızasına alınan hareketler ise böyle değildir ve hareket performansınızı olumsuz etkilemez. Beden hafızasının oluşabilmesi ve Postüral Denge ‘nin sağlanamabilmesi için bir hareket türünün 3.000’den daha az olmayacak şekilde bilinçli tekrarı gerekmektedir. Bedenimizin, düşünmeden ideal denge halini spontane (kendiliğinden) korumasını öğrenmesi için, DIŞ ve İÇ dikkatin aktive edilmesi gerekiyor.

Fiziksel eylemin sonucunu ve kalitesini etkileyecek olan bu birleşik dikkat yolunun kazanılması için yeni bir konsantrasyon yönetimi gerekmektedir. Kendi kendine kullanım otomasyonunun eklenmesi niyeti ile 40+15 yani 55 gün bilinçli ve sabırlı eğitim dönemi gerekmektedir. Sonuçta spontane beden hafızası oluşmaya başlayacaktır. Bu çabaları sürdürürken dışsal, dikkat dağıtıcı ve konsantrasyonu etkileyebilen birçok parametrenin varlığının farkında olmak ilk etapta öğrenme sürecini zorlayacaktır. Ancak bilinçli tekrarlara devam ettikçe bu durumun sadece geçici bir duygu olduğunu anlayacaksınız. Acemi farkındalığı olan sürücü adayından otomasyon kazanmış profesyonel şoför seviyesine geçişte olduğu gibi.

Postüral Denge Farkındalık Önerileri:

  • Postüral denge ve harekette BAŞ’a dikkat etmek önem arz etmektedir. Servikal boyun kaslarının istemsiz kas gerginliğini önlemek için Psikolojik Öz Saygınlığına ve Kalça biyomekaniğine dikkat edilmesi gerekir. Yani boynu gergin kişi ya zihnen rahat değildir ya da kalça düzeninde problemi var demektir.

Baş hareket eder ve tüm vücut onu izler.

  • Psikolojik öz saygınlığını yitirmeye başlayan kişilerde istemsiz kas gerginlikleri artış göstermektedir. Farkına varmadan diş sıkmaları, omuz kaldırma veya tüm vücut kaslarında kasılma yaşanmaktadır. Eğer baş, boyun üzerinden rahat hareket edemiyorsa yani boyun kasları gerginse, bu durum bize genel olarak tüm beden kaslarının gereksiz gerginliğini göstermektedir.

Minimum kas gerginliği ile vücut pozisyonunu korumayı öğrenmek gerekir.

  • İç farkındalık eğitimi çerçevesinde, göbekten kilo alıyor düşüncesini sürekli hissetmeye çalışarak karın kaslarının gerginliğini artırın (Göbeğini içeri çek). Karın kasları pelvisin kemiklerinin dik duruşunu dolayısıyla basen ve kalça kaslarının gerginliğini kontrol etmektedir. Karın kaslarındaki gevşeklik pelvisin ön açıklığının artmasına ve arka tarafta sakroiliak eklemin aralığının daralmasına neden olacaktır. Bu durum ayrıca gluteus kaslarının gerginliğinin artmasına da neden olacaktır. Gluteus kası sakroiliak eklemin dıştan stabilizasyonunda rol almaktadır. Yani bu kasın tonusunun artması ayrıca sakroiliak eklemi sıkıştıracaktır.
  • “İnhibisyon” tekniği ile alışkanlık düzeninin engellenmesine yardımcı olmak gerekir. Öğrenim döneminde sürekli ‘inhibisyon’ olarak adlandıracağımız bilinçli talimatlar bedenimizin istemsiz geliştireceği kas gerginliklerini söndürmeye yönelik davranış biçimleridir. Farkındalığın olduğu acemi eğitim dönemlerinde bu talimatların uygulanması kolay olmayacaktır, ancak ideal durum yönetiminin oturması için başka da bir yol gözükmemektedir.

ÖĞRENCİLİK DÖNEMİ ZORDUR.

001-envelope

Görüş, Öneri ve Yorum

Görüş, öneri ve yorumlarınız için lütfen iletişim formumuzu doldurunuz. Yetkilimiz, size en kısa sürede geri bildirimde bulunacaktır.

İlgili Yazılar